Fethi Paşa Saat Kulesi

Fethi Paşa Saat Kulesi
Rodos Fethi Paşa Saat Kulesi

Fethi Paşa Saat Kulesi

Fethi Paşa, devrin VAKİTHANE’si olarak 1852’de Rüştiye Mektebi ile birlikte yaptırmıştır. Mimarisiyle ilgili tek bilgiye, değerli hocalarımız Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ile Doç. Dr. Cihan Özgün’ün editörlüğünü yaptığı “RODOS VE İSTANKÖY TÜRKLÜĞÜ” kitabından ulaşılabilirsiniz. Yrd. Doç. Dr. Mikail Acıpınar bu kitapta saat kulesinin Yunan ve Toskana mimarisi tarıyla inşa ettirildiğini yazar.

1833`te Viyana Büyükelçisi ve 1837-1839 yllan arasında Paris elçiliği yapan Fethi Paşa, bu görevleri nedeniyle Avrupa’da imal edilen değerli saatler koleksiyonu meraklısıydı. Bu hobisi nedeniyle İçhisar’da en yüksek tepeye bu muhteşem saat kulesini inşa ettirir ve mümkün olduğunca çok görülebilmesi için kulenin dört tarafina da birer adet çok güzel ve değerli saatler yerleștirilmesini sağlar.

Ne yazik ki 12 Ekim 1856 da kulenin bitisiğindeki Cami-i Kebir’e (eski Saint John Kilisesi) yıldırım düşmesi sonucu, mahzeninde bulunan ve şövalyelerin bir gün geri gelmek umuduyla, adayı terk ederken gizledikleri cephanelik infilak eder ve saat kulesi de çok büyük hasar görür.

Daha sonra lII. Dünya Savaşı sırasındaki bombardıman da kuleye büyük harar verir. Yine tamir edilip bugünkü haline getirilen bu kulenin 1973 yılında içi yeniden tamir edilmiştir.

2015 yılında günümüz Vakıf Mütevellisi Cengiz Argeşo’nun yönetiminde Türkiye’nin katkılarıyla baştan sona bakımdan geçer. Göğsümüzü kabartan bir Türk eseridir artık.

Fethi Paşa yine Saat Kulesi’nin bitişiğindeki diğer cami olan Süleymaniye Camii‘nin güney tarafındaki Orfeas Sokağı duvarına da bir günes saati yaptırmıtır.

Bu günes saati şöyle işler. Beyaz bir mermer üzerine çevre seklinde işlenmiş Osmanlıca rakamların tam orta üst kısmına bir madeni çubuk yerleştirilmiştir. Güneşin gökteki yerine göre bu çubuğun gölgesi, mermerdeki rakamlarin üzerine düşer ve gölgelediği rakam, o anda saatin kaç olduğunu gösterir (Bu Osmanlı günes saatinin birer benzeri Sakız Adası Mecidiye Camii ki günümüzde Bizans Müzesi dir ve Midilli Adası’nda Molivos köyündeki Molva Camii’nin bahçesinde yer almaktadır).

Ay XVll.yüzyılda Londralı saatçı Edward tarafindan imal edilen tarihi bir duvar saati ki önce Rüştiye Okulu binasında kullanıldığı tahmin edilmekte olup, günümüzde Hafiz Ahmet Ağa Kütüphanesi salonunda sergilenmektedir.


MARMARİS TİCARET ODASINA KAYITLI İŞLETME

Marmaris Ticaret Odası

TURSAB LİSANSLI ACENTE

Tursab

E-TİCARET BİLGİ FORMU

Etbis