Rodos Türk Çeşmeleri
Rodos Türk Çeşmeleri, Rodos’un İçhisar semtinde hemen her mahallede bir sebil, bir duvar çeşmesinin bulunduğu gibi, adanın köy yolları boyunca da kemerli korunağı olan çeşmeler ve hayratlar bulunurdu. Halen bunların sadece birkaç tanesi ayakta kalabilmişlerdir.
Rodos Murat Reis Külliye Çeşmesi
1845-46 yıllarında Başmabeyinci Hamdi bey tarafından yapılmıştır.
Rodos Tersane Çesmesi
Adadaki en güzel çeşmelerden biri olup, halen suyu akmaktadır ve UNESCO koruması altındadır.
Rodos Çimenlik Meydan Çeşmesi
Rodos İçhisar Eğri Kapı girişinde, eski bayram yerindedir.
Rodos Mehmet Ağa Camii Çeşmesi
1819 yılında Uzun Çarşı esnafının su ihtiyacını karşılamak üzere Uzun Sokak üzerine yaptırılmıştır. Cemaat içim cami avlusunda ayrıca abdesthane vardır.
Rodos Enderun Çeşmesi
Arkeoloji Müzesi meydanında, artık olmayan Enderun Camii’nin çeşmesidir. Sağdaki yazıtta: ‘Biz her şeye sudan hayat verdik’ (Enbiye Suresi) soldaki yazıtta: ‘Muhakkak ki yapılan iyilikler kötülükleri giderir’ yazısı ve 1881 tarihi yer almaktadır.
Rodos Lindos Meydanı Çeşmesi
Turistik Lindos köyü meydanında, kitabesine göre 1660 yılında yaptırılmış olup, günümüzde içilebilir suyu ada insanlarına ferahlık vermektedir.
Rodos Hanzade Çeşmesi
Rodos’a sürgün gönderilen Kırım Hanlarının yaşadığı semtte, şövalyeler Caddesi üzerinde bulunan Hanzade Mescidi’nin karşı tarafında muhtemelen cemaat ve ahali için yaptırılmıştır.
Rodos Kızıl Kapı Çeşmesi
Uzun Çarşı’daki Ağa Camii’nin ueniden inşaasından 2 yıl önce, yine Hacı Mehmet Ağa tarafından 1918’de İçhisar Kızıl Kapı dışında yaptırılmıştır.
Rodos Hamidiye Çeşmesi
Girit Mahhalesi ya da diğer adıyla Hamidiye Mahallesi’nde, cami, okul ve mezarlık yolu başında, 1907’de Sultan Abdülhamit tarafından inşa edilmiştir.